2015-11-12

Svampkåldolmar


Kåldolmar är rätt billig mat. Kål är billigt. Ris är billigt. Färs är billigt. Men mitt i en finanskris kan till och med färs kännas lite för dyrt. Däremot svamp som du plockar själv är gratis. Givetvis är svampsäsongen slut men den var lång och bra. Chansen att du har lite förväld svamp i frysen är god. Nu är det dags att ta fram den. Receptet har jag skapat själv en dag när vi hade några vegetarianer som gäster på restaurangen.


Vildsvamps kåldolmar

1 kålhuvud (gärna savoy men vit fungerar bra)
1 dl långkornigt ris okokt
3 dl mjölk
2 tsk salt
ca 600 gram vild svamp (färsk) eller 300 g förväld
1 schalottenlök, finhackad
Grovriven parmigiano
smör
salt
peppar

1. Koka upp lättsaltat vatten i en stor kastrull. Lägg kålhuvudet i vattnet 2 minuter. Ta upp huvud och dra av de blad som har blivit lite mjuka. Lägg i huvudet igen och upprepa proceduren tills du har 10-12 fina stora blad. Låt bladen torka på en handduk. Skär sedan ut den tjocka delen av bladnerven.



2. Låt riset sjuda i mjölken med 2 tsk salt tills riset är mjukt, cirka 20 minuter. Häll sedan av mjölken som är över och låt riset svalna något.

3. Stek svamp och lök i ett par matskedar med smör. Låt svalna lite. Hacka svampen i lite mindre bitar om det behövs. Smaka av med salt och peppar.



4. Blanda svamp/lök med riset. Lägg en klick på ett kålblad och rulla ihop. Fyll och rulla ihop alla blad.


5. Stek dolmarna i lite smör tills kålen ha fått lite färg. Lägg sedan i en form. Toppa med grovriven parmigiano ost. Baka cirka 15 minuter i 175 grader.




6. Servera med brunsås, knaperstekt bacon och rårörda lingon (om du är vegetarian så få du hitta på egen sås och utelämna baconet. Enklaste brunsås är grädde med lite kalvfond från flaska som du kokar ihop och smakar av med salt och peppar. Känns det svårt kan du förstås köpa färdig brunsås i tetra men då sparar du inte lika mycket pengar.

1 kommentar:

Anonym sa...

Det där såg riktigt gott ut! :-)